זהו מאמר המשך למאמר הקודם על חלב מתורבת. אם עדיין לא קראתם אותו קראו אותו קודם כדי ללמוד מהו חלב מתורבת. כאן אעיר עוד כמה הערות מעניינות על המצאה זו.
החלבונים המצויים בחלב אדם דומים מאד לחלבונים המצויים בחלב פרה, אך לא זהים. ההבדל העיקרי הוא באחוזים השונים של החלבונים, אבל עם זאת גם המבנה של החלבונים שונה במקצת. המשמעות היא שחלב אם מתורבת יהיה דומה יותר לחלב אם אמיתי מאשר כל תחליפי החלב לתינוקות הקיימים כיום המבוססים על חלבוני חלב פרה. נראה אם כן שהטכנולוגיה הזאת צריכה לעניין לא רק את החברות תנובה ושטראוס אלא גם את החברות סימילאק ומטרנה.
עם זאת צריך לומר שחלב אם אמיתי יהיה עדיין עדיף עבור תינוקות יותר מאשר חלב אם מתורבת. מלבד החשיבות הפסיכולוגית של ההנקה, חלב אם אמיתי מכיל גם נוגדנים שמותאמים לסביבה שבה חיה האם ולכן גם התינוק. השגת הרכב כזה של נוגדנים בתהליך תעשייתי הוא כנראה עדיין מעבר ליכולת הטכנולוגית של היום.
אני אמנם אינני פוסק הלכה, וטרם ראיתי פוסקי הלכה שנדרשו לשאלה, אבל למיטב הבנתי מן הסיבות שמניתי לעיל ברור למדי שהחלב המתורבת יחשב כפרווה. ומאותה הסיבה גם לא תהיה כנראה כל בעיית כשרות עם חלב מתורבת שיכיל חלבוני חלב זהים לחלבוני החלב של סוסים, גמלים או חזירים.
כל הטרדה והטרחה הזאת תעלם למעשה מהעולם ברגע שכל החלב שיימכר בחנויות יהיה חלב מתורבת שיהיה פרווה. ובהקשר זה מם נישתי:
החברה נוסדה על ידי שני יזמים טבעונים אמריקאים ממוצא הודי: ריאן פנדיה ופרומל גנדי. בכוונת החברה לייצר לא רק חלב נוזלי, אלא את כל מוצרי החלב השונים, מגבינות ועד שוקולד חלב. הם אומרים שבכוונתם להתחיל לשווק את המוצרים שלהם לקראת סוף 2019, אבל מי שמתגורר או מבקר בקליפורניה יכול כבר כעת לתאם ביקור במעבדות החברה בברקלי ולטעום דוגמיות מן המוצרים. בפברואר 2018 החברה גייסה 24 מיליון דולר לצורך הרחבת פעילותה. מוצרים ראשונים שחל החברה החלו להמכר לקהל הרחב ביולי 2019.
נדגיש עם זאת בהקשר של הנקודה הראשונה שהחברה אינה מתכננת כרגע לעסוק בייצור חלב אם מתורבת.
עם זאת אני מקווה שהמונח חלב מתורבת יתפוס גם עבור חלב שלא הופק מחיות. זאת לא תהיה הפעם הראשונה בתולדות השפות שבה משתנה משמעות של מילה.
- חלב אם אנושי מתורבת?
החלבונים המצויים בחלב אדם דומים מאד לחלבונים המצויים בחלב פרה, אך לא זהים. ההבדל העיקרי הוא באחוזים השונים של החלבונים, אבל עם זאת גם המבנה של החלבונים שונה במקצת. המשמעות היא שחלב אם מתורבת יהיה דומה יותר לחלב אם אמיתי מאשר כל תחליפי החלב לתינוקות הקיימים כיום המבוססים על חלבוני חלב פרה. נראה אם כן שהטכנולוגיה הזאת צריכה לעניין לא רק את החברות תנובה ושטראוס אלא גם את החברות סימילאק ומטרנה.
עם זאת צריך לומר שחלב אם אמיתי יהיה עדיין עדיף עבור תינוקות יותר מאשר חלב אם מתורבת. מלבד החשיבות הפסיכולוגית של ההנקה, חלב אם אמיתי מכיל גם נוגדנים שמותאמים לסביבה שבה חיה האם ולכן גם התינוק. השגת הרכב כזה של נוגדנים בתהליך תעשייתי הוא כנראה עדיין מעבר ליכולת הטכנולוגית של היום.
- כשרות חלב מתורבת בטעם חלב חיות לא כשרות
אני אמנם אינני פוסק הלכה, וטרם ראיתי פוסקי הלכה שנדרשו לשאלה, אבל למיטב הבנתי מן הסיבות שמניתי לעיל ברור למדי שהחלב המתורבת יחשב כפרווה. ומאותה הסיבה גם לא תהיה כנראה כל בעיית כשרות עם חלב מתורבת שיכיל חלבוני חלב זהים לחלבוני החלב של סוסים, גמלים או חזירים.
- השפעות על היום-יום של שומרי כשרות
כל הטרדה והטרחה הזאת תעלם למעשה מהעולם ברגע שכל החלב שיימכר בחנויות יהיה חלב מתורבת שיהיה פרווה. ובהקשר זה מם נישתי:
- החברה המובילה כיום בתחום החלב המתורבת קרויה בשם Perfect Day.
החברה נוסדה על ידי שני יזמים טבעונים אמריקאים ממוצא הודי: ריאן פנדיה ופרומל גנדי. בכוונת החברה לייצר לא רק חלב נוזלי, אלא את כל מוצרי החלב השונים, מגבינות ועד שוקולד חלב. הם אומרים שבכוונתם להתחיל לשווק את המוצרים שלהם לקראת סוף 2019, אבל מי שמתגורר או מבקר בקליפורניה יכול כבר כעת לתאם ביקור במעבדות החברה בברקלי ולטעום דוגמיות מן המוצרים. בפברואר 2018 החברה גייסה 24 מיליון דולר לצורך הרחבת פעילותה. מוצרים ראשונים שחל החברה החלו להמכר לקהל הרחב ביולי 2019.
נדגיש עם זאת בהקשר של הנקודה הראשונה שהחברה אינה מתכננת כרגע לעסוק בייצור חלב אם מתורבת.
- המונח "חלב מתורבת".
עם זאת אני מקווה שהמונח חלב מתורבת יתפוס גם עבור חלב שלא הופק מחיות. זאת לא תהיה הפעם הראשונה בתולדות השפות שבה משתנה משמעות של מילה.
- הנדסה גנטית