יום ראשון, 4 בדצמבר 2016

שני הודים רוקחים חלב אם לצלילי לו ריד, או: הערות נוספות על חלב מתורבת

זהו מאמר המשך למאמר הקודם על חלב מתורבת. אם עדיין לא קראתם אותו קראו אותו קודם כדי ללמוד מהו חלב מתורבת. כאן אעיר עוד כמה הערות מעניינות על המצאה זו.
  • חלב אם אנושי מתורבת?
הטכנולוגיה של חלב מתורבת אינה מוגבלת כמובן לפרות בלבד. באמצעות אותה טכנולוגיה ניתן יהיה לייצר גם חלב זהה בטעמו ובערכיו התזונתיים לחלב עיזים, כבשים, גמלים, סוסים או חלב אדם.
החלבונים המצויים בחלב אדם דומים מאד לחלבונים המצויים בחלב פרה, אך לא זהים. ההבדל העיקרי הוא באחוזים השונים של החלבונים, אבל עם זאת גם המבנה של החלבונים שונה במקצת. המשמעות היא שחלב אם מתורבת יהיה דומה יותר לחלב אם אמיתי מאשר כל תחליפי החלב לתינוקות הקיימים כיום המבוססים על חלבוני חלב פרה. נראה אם כן שהטכנולוגיה הזאת צריכה לעניין לא רק את החברות תנובה ושטראוס אלא גם את החברות סימילאק ומטרנה.
עם זאת צריך לומר שחלב אם אמיתי יהיה עדיין עדיף עבור תינוקות יותר מאשר חלב אם מתורבת. מלבד החשיבות הפסיכולוגית של ההנקה, חלב אם אמיתי מכיל גם נוגדנים שמותאמים לסביבה שבה חיה האם ולכן גם התינוק. השגת הרכב כזה של נוגדנים בתהליך תעשייתי הוא כנראה עדיין מעבר ליכולת הטכנולוגית של היום.
  • כשרות חלב מתורבת בטעם חלב חיות לא כשרות
כפי שציינתי במאמר הקודם בנושא, לחלב המתורבת, בניגוד לבשר מתורבת, אין למעשה שום קשר לחיה שעל שמה הוא קרוי. לחלב פרה מתורבת אין למעשה שום קשר לפרה כלשהי. כל המרכיבים שלו נלקחו או מהצומח או ממינרלים או משמרים מהונדסים גנטית. למעשה אפילו הDNA שמוכנס לשמרים כדי שייצרו את חלבוני חלב הפרה לא נלקח פיזית משום פרה, וגם אינו זהה בדיוק לDNA של הפרה המשמש לייצור אותו חלבון. הDNA שמשתמשים בו מיוצר במעבדה באופן סינטטי על פי הרצף הידוע של הDNA של הפרה, תוך שינויים מסויימים ברצף הDNA שנועדו ליעל את ייצור החלבון בתוך השמרים (אבל החלבון שנוצר זהה בדיוק לחלבון שמייצרת הפרה).
אני אמנם אינני פוסק הלכה, וטרם ראיתי פוסקי הלכה שנדרשו לשאלה, אבל למיטב הבנתי מן הסיבות שמניתי לעיל ברור למדי שהחלב המתורבת יחשב כפרווה. ומאותה הסיבה גם לא תהיה כנראה כל בעיית כשרות עם חלב מתורבת שיכיל חלבוני חלב זהים לחלבוני החלב של סוסים, גמלים או חזירים.
  • השפעות על היום-יום של שומרי כשרות
לשמירה על הפרדה בין בשר וחלב יש השלכות רבות על חיי היום-יום של שומרי כשרות שאינם צמחונים או טבעונים: מעבר לאיסור הישיר לבשל או לאכול בשר וחלב ביחד, שומרי כשרות גם מחזיקים בבית שני סטים שונים של כלים לבשרי וחלבי,  והמהדרים משתמשים גם בתאים שונים בתנור לבשרי וחלבי, וגם בשני כיורים. אם בטעות נעשה שימוש בכלי בשרי למזון חלבי או להפך, צריך במקרים רבים להכשיר אותו. שומר הכשרות תמיד צריך לבדוק אם מה שהוא עומד לאכול הוא חלבי או לא, ואם עברו מספיק שעות מאז הפעם האחרונה שאכל בשר. מסעדות כשרות רבות נאלצות לבחור האם הן רוצות להיות חלביות או בשריות כי אין באפשרותן להחזיק שני מטבחים שונים.
כל הטרדה והטרחה הזאת תעלם למעשה מהעולם ברגע שכל החלב שיימכר בחנויות יהיה חלב מתורבת שיהיה פרווה. ובהקשר זה מם נישתי:

  • החברה המובילה כיום בתחום החלב המתורבת קרויה בשם Perfect Day
החברה הוקמה ב2014 בשם muufri שפרושו moo free. לאחרונה הם שינו את שמם לperfect day, כמחווה לשיר בשם זה מאת לו ריד. מסתבר שמחקר שנערך לאחרונה מצא שפרות מניבות יותר חלב כשהן מקשיבות למוזיקה, ואחד השירים שתרמו לתנובת החלב הגבוהה ביותר הוא השיר הזה:


החברה נוסדה על ידי שני יזמים טבעונים אמריקאים ממוצא הודי: ריאן פנדיה ופרומל גנדי. בכוונת החברה לייצר לא רק חלב נוזלי, אלא את כל מוצרי החלב השונים, מגבינות ועד שוקולד חלב. הם אומרים שבכוונתם להתחיל לשווק את המוצרים שלהם לקראת סוף 2019, אבל מי שמתגורר או מבקר בקליפורניה יכול כבר כעת לתאם ביקור במעבדות החברה בברקלי ולטעום דוגמיות מן המוצרים. בפברואר 2018 החברה גייסה 24 מיליון דולר לצורך הרחבת פעילותה. מוצרים ראשונים שחל החברה החלו להמכר לקהל הרחב ביולי 2019.
נדגיש עם זאת בהקשר של הנקודה הראשונה שהחברה אינה מתכננת כרגע לעסוק בייצור חלב אם מתורבת.
  • המונח "חלב מתורבת".
אני השתמשתי בביטוי זה כמקבילה לביטוי המקובל "בשר מתורבת" כתיאור לבשר שגדל ב"תרבית" מחוץ לבעל חיים כלשהו (וראיתי גם אחרים שעשו כך). למרבה הצער מתברר שהמונח "חלב מתורבת" כבר תפוס, אף כי לא נעשה בו כמעט שימוש בעברית. באנגלית cultured milk פרושו חלב שעבר תסיסה חיידקית שפירקה את הסוכרים שבו. יש שורה של מאכלים שונים שניתן לכנותם חלב מתורבת עפ"י הגדרה זו כמו לבן, יוגורט, קפיר וגם אפילו כל הגבינות לסוגיהן.
עם זאת אני מקווה שהמונח חלב מתורבת יתפוס גם עבור חלב שלא הופק מחיות. זאת לא תהיה הפעם הראשונה בתולדות השפות שבה משתנה משמעות של מילה.
  • הנדסה גנטית
אני אישית חושב שמרבית ההתנגדויות להנדסה גנטית במזון שלנו הן מופרכות. אבל עבור מי שבכל זאת חושש מפני העובדה שבתהליך הייצור של החלב המתורבת נעשה שימוש בהנדסה גנטית, אציין רק שהחלב המתורבת עצמו אינו מכיל שום רכיבים מהונדסים גנטית. בניגוד למצב בהנדסה גנטית בצמחים שבו אתה אוכל את התאים המהונדסים גנטית עצמם (כולל הDNA המהונדס גנטית) בחלב מתורבת אתה אוכל רק את התוצרים של האורגניזמים המהונדסים גנטית. נראה אם כן שגם מי שחושש מהנדסה גנטית אינו אמור לחשוש מפני חלב מתורבת.